Buddhizmus

Nem tudtunk sokat a buddhizmusról korábban és most se sokkal többet, de szimpatikus vallás ez, lassan beszivárog a hétköznapjainkba, annyira élénken jelen van a helyiek életében. A buddhista templomok nagy hatással vannak ránk, jó lenne tudni pontosan mi-hogy van a falukra festett színes képeken. Pár napja egy 2300 éves görgeteg sziklatömbök közé épült buddhista templomban voltunk.  IMG_0231.jpgBuddha az éjjeliszekrényén sok virágot és ajándékot tart, ezért mosolyogva alszik el.

Itt egy összefoglaló, amit nem mi írtunk, de érdekes:
 Sri Lanka az első országok között volt a Kre. 3. században, amely elfogadta és magáévá tette a buddhizmus tanait, mely a mai napig nagyon jelentős spirituális, kulturális és politikai szerepet játszik az ország életében. A buddhizmus nem vallás, inkább életforma, melyet gyakorolva az ember eljuthat a középpontba, minden szélsőségtől mentesen.
Sri Lanka több igen fontos buddhista szent szöveget őriz, annál is inkább, mivel itt foglalták először írásba Buddha tanításait Kre. 30-ban. Ez mellett a Sri Lanka-i művészetek - festészet, szobrászat, irodalom - alapja a buddhizmus.  Sri Lankán a theravada buddhizmust gyakorolják. Buddha kiemelte, hogy minden ember legfőképpen a saját maga boldogulásáért és spirituális fejlődéséért felelős. A végső cél a meditáció segítségével és az önfeladáson és a karma működésén keresztül eljutni a nirvánába, ahol a vágyak és a szenvedés megszűnnek.
Az emberek célja a szamszárából való kitörés a Négy Nemes Igazság és a Nyolcrétű Nemes Ösvény tanításán és gyakorlati alkalmazásán keresztül.
A Négy Nemes Igazság:
- Az élet szenvedés.
- A szenvedésnek oka van.
- A szenvedés oka megszüntethető.
- A megszüntetéshez vezető út a Nyolcrétű Nemes Ösvény

Ami:
- Helyes szemlélet
- Helyes szándék
- Helyes Beszéd
- Helyes cselekvés
- Helyes életmód
- Helyes törekvés
- Helyes éberség
- Helyes elmélyedés
A buddhizmus ma is nagy szerepet játszik a mindennapi életben, a lakosság kb. 70 %-a buddhista (22% hindu, 7%iszlám, 1%keresztény). Minden város és falu karakterisztikus képét adják a hófehér buddhista templomok (pansala) és dagobák, sztupák. Ünnepeiket nagy lelkesedéssel és hittel ülik meg. Minden hónapban megünneplik a pooya-day-t, avagy a telihold ünnepet, - ezek egyben munkaszüneti napok is -, s mind a 12 telihold ünnepnek más és más vonatkozása van. Mivel általában nincs szervezett összejövetel az ünnepeken, a lakosok saját helyi templomukat keresik fel a faluban, városokban, kókuszolajat, kanócokat, apró virágszirmokat, füstölőket visznek, imádkoznak és felajánlanak, piritet (buddhista szent szövegeket) recitálnak, és közben hangszórón keresztül az ősi igazságokat hallgatják. Ezt egyébként mindenki hallgatja, ha akarja, ha nem, mert az egész település hangszórókkal van felszerelve, s hajnal 5-től egész nap érkeznek a tanítások. Persze, páli és szingaléz nyelven.
 A buddhisták Buddhán kívül néhány hindu istent is tisztelnek, Sri Lankának négy hindu védőistene van, Kataragama, Saman, Visnu és Pattini. Tőlük  kérnek segítséget, általában a járműveikre, üzleteikre, házukra, családjukra áldást. Nagy tiszteletnek örvend Ganésa, az elefántfejű isten is.IMG_0225.jpg

Talán a sok füstölőtől és mécsestől feketék a sziklák.IMG_0234.jpgIMG_0212.jpgIMG_02222.jpgIMG_0222.jpgGyerekek játéka. IMG_0203.jpgIMG_0229.jpg